Enter your text here

Enter your text here

מאמרים  >  פרקליטים על הכוונת

מאת: משה אלוני, עו"ד

 

פרקליטים על הכוונת

מקצוע עריכת הדין ובמיוחד זה של עורך הדין הפרטי, הוא בעקרו מקצוע אנטי ממסדי. 

בשטח המנהלי או הפלילי הפרקליט ולקוחו עומדים מול השלטון, מול הכוח הרב הטמון בו ועל עורך הדין מוטלת חובה חוקית ומוסרית להגן על זכויות לקוחו.

נטייתו של השלטון, לרוב, היא לנסות ולצמצם את ההגנה המשפטית, להפחיד, לעתים, את הפרקליט לצורך השגת מטרותיו שלו.

ידועים מקרים רבים בהם פרקליטים אוימו ע"י המשטרה, הונו, זומנו לחקירה, ולחקירות שווא, שוחררו בערבות, נדרשו לגלות סודות לקוחותיהם ועוד כהנה וכהנה פעולות בלתי חוקיות.

החוק מקנה לפרקליט זכויות רבות, ביניהן חיסיון, סודיות המידע שמקבל מלקוחו וחובה להדריך את מרשו וגם לגלות לו הזכויות המוקנות לו.

 

לפי ההסדר הקיים בין לשכת עורכי הדין לבין השלטונות לא יזומן פרקליט לחקירה פלילית בקשר לעבודתו, בלי אשורו של פרקליט המחוז. אף זאת אינה מגבלה, אשר תמנע תמיד החקירה. 

פרקליט המחוז "חשוד" לכאורה כעומד לצדו של החוקר.

לאחרונה אנחנו עדים לתופעה עוצמתית לאיום ולחקירות פרקליטי "פרשת אולמרט" .

תוך כדי כתיבת שורות אלה נודע לי על אסקלציה נוספת ברמיסת זכויות האדם – הנחקר.אדם, שנחקר במשטרה ללא אזהרה, נאמר לו שאסור לו להתייעץ עם עורך דין על זכויותיו הואיל ולא הוזהר...... כלומר, יש לנו מגמה ברורה של מתקפה מאורגנת והתנהגות משטרתית, שיש בהן משום רצון חד ומופגן להפוך את הנחקר  לחסר אונים מול השלטון מחד ואיום על ציבור עורכי הדין במילוי תפקידו.

אם זה נכון שעורך דין נבות תל צור הוזמן כדי להיחקר על עצה שנתן לעדת המדינה החדשה הגברת שולה זקן, שבאה להתייעץ עמו, הרי זאת שערורייה שאין שנייה דוגמתה. ויש להניח שהוא גם נדרש לגלות את סודותיה. ואף הוגבל בעבודתו.  

אני חייב להתוודות שלפני שנים מספר הצגתי נאשם ובתום פרשת התביעה יעצתי לו לא להעיד להגנתו, כי רק עדותו שלו הייתה מפלילה אותו. בבחינת אין כופין  אדם להפליל עצמו. האיש שמע לעצתי, לא העיד, וזוכה. האם אני צפוי עתה להידרש לחקירה על שבוש הליכי משפט? ואולי, למזלי, באווירה שנוצרה, רק  תקופת ההתיישנות עשויה להצילני. ועל זכות זאת לא אוותר!

זוהי מגמה משטרתית מסוכנת, אם המלחמה בשחיתות חשובה גם ההגנה המשפטית הראויה חשובה לא פחות. גם היום אנשים חפים מפשע, לדעתי, הורשעו בדברים שלא עשו. האם בכוונת השלטון למלא גם בעורכי דין את בתי הסוהר ולהפוך את מלאכת הפרקליט למסוכנת ואף לבלתי אפשרית.

כל אדם עלול להיות נאשם, בין בצדק ובין בלא צדק. עד עתה ידעתי שההגנה המשפטית הראויה, ללא מורא, היא זכות יסוד. זכות זאת מתערערת מדי שעה.

הייתי מייעץ לידידי, מפכ"ל משטרת ישראל, רב ניצב ועורך דין יוחנן דנינו, לבדוק את הנושא המועלה ברשימה זאת במלוא הרצינות והכנות. אינני סבור שהוא ירצה לעמוד בראש משטרה שמנסה לפגוע בציבור עורכי הדין, העושה מלאכת קודש ומהווה מגינו של האדם הפשוט והלא פשוט מול השררה. נראה לי שעתה הגיעה שעתו הטובה – לבדוק ולבטל את הגזרות.

בימי ברית המועצות ה"מהוללת" בעבר בין עורכי הדין המדוכאים שלה הייתה נפוצה הלצה, לפיה הזכות היחידה שלהם היא לבקש מבית המשפט, שגזר ענש מוות על הלקוח, להורות לשמן את חבל התליה כדי לא להכאיב ולסרוט את צווארו של הנידון. האם בכיוון זה אנו הולכים?

 הדרך לגיהינום סלולה כולה בכוונות טובות! תחת מסווה של מלחמה בשחיתות (ולמען האמת מדינת ישראל אינה מדינה כה מושחתת כפי שהיא  מוצגת כיום, ברעש גדול, בעיני עולם כולו!) נעשית פגיעה במקצוע עריכת הדין, העלולה להיות בלתי הפיכה ולהפוך ההליך המשפטי לחד צדדי, כי אין הליך פלילי ראוי לשמו ללא הגנה משפטית ראויה לשמה.

כאן המקום לדרוש מלשכת עורכי הדין להקים קול זעקה, להתערב נמרצות נגד מסע הרדיפה והכפשה של ציבור עורכי הדין וזאת תהא תרומתה לחבריה, לציבור בכללותו ולדמוקרטיה הישראלית.